Cynk to niezbędny pierwiastek odżywczy o szerokim spektrum biologicznych funkcji. Jest on kluczowy dla układu odpornościowego, gojenia ran i wielu innych procesów we wszystkich organizmach żywych. Cynk był wykorzystywany przez człowieka już w starożytności, jednak pod postacią stopów w indyjskim przemyśle metalurgicznym. Źródła: Sadighi, A., [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] potrzeby stosowania diet oczyszczających, ponieważ jest to podstawa do prawidłowego działania organizmu. Dieta uwzględniająca małą ilość produktów przetworzonych, bogata w witaminy i minerały, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie diety suplementacją składników, które ciężko dostarczyć z pożywieniem, jest najlepszym rozwiązaniem. [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Osoby dbające o swoje zdrowie i piękną sylwetkę, zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest zgranie wszystkich elementów układanki po to, aby osiągnąć swój cel. Do największych puzzli, tworzących w całości obraz wysportowanej, pięknej i zdrowej sylwetki, należą z pewnością następujące elementy: dobrze wyznaczony bieżący cel poprawnie ułożony i [...]
Jeśli tylko powiesz w jakimś towarzystwie, że jesteś w ciąży, wówczas okaże się, że masz dookoła siebie samych "ekspertów". Każdy powie Ci, co masz jeść, czego nie jeść, co ubierać, jak spać, co suplementować, ile pracować, jak siedzieć, jak leżeć... Każdy będzie chciał dorzucić coś od siebie. Hm... a może ciąża to taki stan, który z miejsca [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Niewiele rzeczy zabija tak poranny nastrój, jak nieświeży oddech. Większość z nas doświadczyła kiedyś tego problemu. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Wykonaj prosty test - przeczyść nicią dentystyczną przestrzenie między zębami i powąchaj ją. Jeśli woń jest niezbyt miła, warto poszukać przyczyny i wdrożyć rozwiązania. Oto sposoby na [...]
Kiedy zaczynamy rozmowę na temat planów żywieniowych, zwykle pojawiają się dwa istotne wątki — kaloryczność posiłków oraz ich jakość. Diety, takie jak IIFYM (If It Fits Your Macros), koncentrują się przede wszystkim na ilości, na kaloryczności. Nieważne, co jesz, ważne, że liczby się zgadzają. Podsumowanie Czyste jedzenie w czystej teorii jest [...]
[...] pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem [...]
[...] odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba [...]
Trening siłowy sam w sobie nie jest powodem, przez który łapiemy kontuzje czy tracimy nawet w pewnym stopniu zdrowie. Sam mechanizm, bazujący na zaangażowaniu mięśni w sposób przewyższający ich możliwości wysiłkowe sprawia, że możliwe jest budowanie ich masy. Dzięki temu, że wykorzystujemy obciążenie przewyższające możliwości organizmu, możemy [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
[...] obecnych w burakach sprawia, że zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów, zwłaszcza raka trzustki, raka piersi czy raka prostaty. Co więcej, zawarte w burakach witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA oraz błony komórkowe. Warto wspomnieć o tym, że powiązano występowanie [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
[...] 2 godziny przed spożyciem lekarstw Podsumowanie Prawidłowa dieta to nie tylko odpowiedni dobór kalorii i makroskładników. To również uzupełnienie naszego organizmu w ważne witaminy oraz minerały, jak i dodatki funkcjonalne, wspomagające choćby kondycję zdrowotną jelit. Ważna również jest profilaktyka, która pomaga nam w różnych chorobach, [...]
[...] dlatego warto złapać moment, kiedy są łatwo dostępne i dodawać do posiłków, kiedy tylko się da, np. do jogurtu czy płatków owsianych na śniadanie, do koktajlu czy nawet do lekkiej sałatki. Jeśli masz możliwość, możesz zamrozić owoce, by móc korzystać z ich dobrodziejstw także poza sezonem. Po zamrożeniu witaminy i minerały pozostają w owocach.
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]